Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát, a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Bizsu ékszer tisztítása

Bizsu ékszer tisztítása

A kedvenc ékszered elszíneződött? Íme egy rövid útmutató a bizsu ékszerek tisztításához és megfelelő használatukhoz

Bizsu ékszer tisztítása

A személyes vásárlásaitok során már sokan kértetek tőlem tippeket a bizsu ékszerek tisztításához és a Facebook és Instagram szavazásunk is azt támasztotta alá, hogy erre a témára már megérett egy bejegyzés. Remélem, hogy Ti is alkalmazni tudjátok majd ezeket, az általam már régóta használt és bevált trükköket abban, hogy a kedvenc ékszereitek sokáig szépen ragyogjanak!

Mitől színeződhetnek el az ékszereink?

"Ezek az ékszerek 'fognak'?"- hangzik el gyakran a kérdés felém. Erre én mindig annyit szoktam válaszolni, hogy ez csak a bőrünk állapotától függ. Az ékszer és a bőrünk érintkezésekor a pillanatnyi bőrkipárolgásunknak köszönhetően egyfajta kémiai hatás jön létre. Függ attól, hogy ki mennyire izzadós, hogy étkezik stb. Pl. A nagy nyári melegben imádunk klassz kiegészítőket viselni, amik feldobják a szerelésünket, de ilyenkor előfordulhat, hogy az ékszer az izzadásnak köszönhetően elkezd oxidálódni, ha sokáig viseljük. Ez a jelenség nem feltétlenül bizsu specifikus tulajdonság, bizonyára tapasztaltátok már Ti is oxidációt arany és ezüst ékszereiteken is. A jó hír, hogy a folyamat nem visszafordíthatatlan és néhány apróbb trükkel meg is előzhető.

Bizsu ékszer tisztítása szódabikarbónával

Ha már bekövetkezett a színelváltozás, nem kell kétségbeesni, mert öreganyáink régi házi csodaszere: a szódabikarbóna vagy a mosószóda itt is megoldást nyúlt minden női kínra. 

Mire lesz szükségünk a bizsuk tisztításához?

  • 1-2 ek szódabikarbóna vagy mosószóda
  • dörzsis szivacs
  • esetleg egy fogkefe (lehet egy régi használt darab is)

A bizsu ékszerek tisztításához egy kis tálkába rakjuk bele a szódabikarbónát és helyezzük bele a tisztítani kívánt ékszer(eke)t, hagyjuk állni 5-10 percig. Utána egy szivacs dörzsis felét "szódabikarbónázzuk be" (víz nem szükséges hozzá!) és dörzsöljük át a tisztítani kívánt területet. Ha nagyon cizellált a felület, akkor javasolnám a fogkefét, hogy jobban beférjünk a mélyebb, apróbb részletekhez. Azonnal elképesztő eredményeket érhetünk el, egy kis tisztítás és a kedvenc ékszerünk máris régi fényében ragyog.

TIPP: Nagyon makacs elszíneződés esetén picit benedvesíthetjük a szivacsot vagy a fogkefét, de arra nagyon figyeljünk, ha üveglencsés ékszerről van szó, hogy ne áztassuk el az ékszerünket, hiszen az üveg és a fém közt egy papír van, ami átázhat.

Bizsu ékszer tisztítása

Textil bizsu ékszerek tisztítása

Nagyon népszerűek a csomózott ékszereim és meg szoktátok kérdezni, hogy mosógépben tisztítható-e. A mosógépes tisztítást nem javasolnám. DE! Ha a textil ékszerünk tartalmaz fém kapcsot, akkor azt a fenti módszerrel varázsolhatjuk újjá. De mi legyen a többi részével? Enyhe szappanos vízzel bátran mossuk ki és szárítsuk meg.

Hogyan őrizhetem meg a bizsu ékszereimet eredeti állapotukban?

Ha örök életet nem is ígérhetünk a bizsu ékszereinknek, de kevés kis odafigyeléssel sok évig viselhetjük kedvenc darabjainkat. Ha találkoztatok már velem személyesen, tudjátok, hogy általában két kedvencemet szoktam a vásárokban viselni: az egyik a bordó csomózott nyaklánc, a másik pedig a bajszos fém nyakláncom, ami a legelső elkészített ékszerem volt, és immár 4 éve kitűnő állapotnak örvend.

Mit tegyek ennek érdekében?

  • Kenjük le átlátszó lakkal a fém ékszerünket. Ez egyrészt védelmet nyújt az elszíneződés ellen és nem utolsó sorban a fémérzékenyeknek is kiskaput biztosít, hogy élvezhessék a bizsuk nyújtotta örömöt.
  • Megfelelő tárolás. Ha nem viseljük elég sűrűn az ékszereinket előfordulhat, hogy az "állás" során oxidálódik. Apró kis tasakokba próbáljuk meg minél légmentesebben lezárni, így megóvhatjuk őket az elszíneződéstől.
  • Megfelelő viselés:
  1. Fürdéskor, kézmosáskor vegyük le bizsu ékszereinket
  2. Ne vegyük fel addig az ékszereket, amíg a testápoló vagy kézkrém teljesen be nem szívódott
  3. A parfümözést végezzük el kiegészítőnk felvétele előtt

Remélem, hogy segítségetekre lesz a mindennapok során ez a kis szösszenet a bizsu ékszerek tisztításáról. Ha bármilyen kérdésetek van, keressetek bizalommal.

Üdv,

Petra

Tartalomhoz tartozó címkék: DIY - Csináld magad tippek Tippek

Keresés